1. Home
 2. /
 3. Blog
 4. /
 5. Health
 6. /
 7. Hoe begin je een gesprek?

Hoe begin je een gesprek?

Als je ziet dat dat een vriend of vriendin zich niet zo lekker voelt. Hoe kun je dan helpen? Een goed gesprek kan misschien helpen! Maar hoe begin je zo’n gesprek? In deze korte blog geven we je 3 tips om een gesprek te starten. Ontdek wat voor jou werkt en ervaar hoe praten kan opluchten! 😌

Bron: Campagne van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (2024).

Wanneer zou je een gesprek kunnen beginnen?

Tip 1: maak een wandeling 🥾

Ben jij iemand die niet zo houdt van stilzitten, dan kun je ervoor kiezen om samen een stukje te wandelen. Vaak ontstaat een gesprek dan vanzelf. Stel, het is dan eventjes stil, dan is dat ook niet erg. Kijk dan gewoon lekker rond naar de omgeving. Dit is misschien wel de chillste manier om zonder iets te zeggen dichter bij elkaar te komen. Vaak komt er wel een onderwerp voorbij als jullie samen rondkijken naar de omgeving.

Tip 2: Ga een potje gamen 🎮

Even bijpraten met een vriend of vriendin kan prima tijdens het gamen. Als je merkt dat je teammate ergens mee zit, dan zou je kunnen vragen hoe het met hem of haar gaat. Vind je het lastig of ongemakkelijk om zo’n serieus gesprek te starten? Kijk dan eens of je de zinnen hieronder kunt gebruiken:

 • Hoe voel je je vandaag?
 • Waar loop je tegenaan?
 • Wat kan ik voor je doen?
Tip 3: trap een balletje ⚽️

Een gesprek kan ook op gang komen als je samen ergens mee bezig bent. Bijvoorbeeld tijdens een balletje trappen (of gooien). Het kan dan helpen om over iets luchtigs te beginnen en wanneer het goed voelt in te gaan op hoe jij je voelt.

Praten lucht op als je je niet oké voelt. Begin het gesprek op jouw manier! 💚
Bron: Campagne van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (2024).

Wil je met één van onze adviseurs een gesprek?

Bij het Jongerenpunt staan onze adviseurs klaar om te luisteren naar jouw verhaal. Mocht je het fijn vinden, dan kun je via het formulier hieronder je gegevens achterlaten. Maar je mag ook een appje sturen via de button onderaan het scherm. Je krijgt dan een berichtje terug van een jongerenadviseur! 📲

  Ik ga akkoord met het Privacy Statement

  Over Jongerenpunt Check-In

  Wij zijn Jongerenpunt Check-In, een organisatie voor jongeren. Wij helpen jou als je vragen hebt over werk, school of geldzaken. Inmiddels zijn al meer dan 2.000 jongeren bij ons ingecheckt. En jij bent ook welkom!