1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Psychologie
  6. /
  7. Hoe ga je om met een...

Hoe ga je
om met een
teleurstelling?

Een afwijzing op je sollicitatie of een trein die nét voor je neus wegrijdt: de een haalt zijn schouders op, de ander blijft de hele dag in die negatieve vibe hangen. Is het mogelijk om hier beter mee om te gaan? Zeker. Hoe dit werkt? We vertellen het je graag hieronder.

  1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Psychologie
  6. /
  7. Hoe ga je om met een...

Hoe ga je
om met een
teleurstelling?

Een afwijzing op je sollicitatie of een trein die nét voor je neus wegrijdt: de een haalt zijn schouders op, de ander blijft de hele dag in die negatieve vibe hangen. Is het mogelijk om hier beter mee om te gaan? Zeker. Hoe dit werkt? We vertellen het je graag hieronder.

‘Helaas nodigen we je niet uit voor een kennismakingsgesprek. We hebben veel reacties ontvangen en een paar andere kandidaten sloten beter aan bij de functie.’ Ergens wel te verwachten toen ik solliciteerde op een functie waar minimaal 3 jaar werkervaring bij stond. Oké, ik was er niet echt van uitgegaan dat ik meteen zou worden aangenomen als online marketeer bij mijn favoriete webshop; ik liep pas een maand rond met mijn diploma op zak. Maar toch voelde het een beetje als falen. Loslaten was toen best wel lastig, want het bleef de hele dag in mijn hoofd rondspoken. Best gek eigenlijk, want één afwijzing is ook weer niet zo shocking, toch? Mijn moeder zou zeggen: “brand is erger.”

Het geheim

Jij, ik, de buurman we maken allemaal teleurstellingen mee, maar we gaan er allemaal op onze eigen manier mee om. De een zakt vijf keer voor zijn theorie examen en gaat zonder gemak op voor poging nummer zes, de ander baalt de hele week als een Tinder match niet reageert op ‘hey, hoe gaat ie?’ Maar hoe kunnen anderen zoiets makkelijker loslaten? Het geheim zit hem in je mindset 🧠

“Geluk kan je trainen, het is net als fitness.” – Mo Gawdat.

Vergelijken

Nu denk je misschien: moet ik dan proberen minder te verwachten? Nou, het is goed om te weten dat je met je eigen gedachten een beetje geluk kan sturen. Wow! Check het volgende voorbeeld: als het gisteren regende en je had gezegd: duh dat is logisch, want het is herfst. Grote kans dat je dan niet zo baalt van de regen. Maar als het gisteren regende en je vergelijkt het met vorig jaar – toen het 30 graden was – dan ben je waarschijnlijk wel teleurgesteld. De regen zelf is niet de reden dat je teleurgesteld bent. Het is de vergelijking tussen de verwachting die je had en de uitkomst.

HAPPINESS FROM SCRATCH — A World From Scratch

Geluk = jouw opvatting over dingen die gebeuren in je leven – je verwachtingen over hoe je leven zou moeten zijn.

Dus gewoon even je verwachtingen bijstellen en dan huppel je in no time dolgelukkig door het leven ?

Nou, ging het maar zo gemakkelijk. Natuurlijk willen we allemaal succesvol zijn, onze ambities waarmaken en het verschil maken. Jij waarschijnlijk ook! Het is niet zo gek dat je dan hoge verwachtingen hebt. ‘Maar het is de manier hoe we reageren op iets wanneer we die verwachtingen niet kunnen waarmaken, die bepalend zijn’, volgens Mo.

Zelf aan de slag

En zo kun je eigenlijk bij alles jezelf de vraag stellen: voldoet dit wel of niet aan mijn verwachtingen? Natuurlijk zullen er altijd teleurstellingen zijn, maar we hebben de keuze om te kiezen hoe we hierop reageren. Zo vertelt Mo bij RTL Late Night (video) dat hij zijn brein gebruikt als een tool. Hij geeft zijn brein maar twee typen gedachten:

  1. Vrolijke gedachten
  2. Nuttige gedachten

Wil je hiermee aan de slag? Dan zou je eens kunnen oefenen door op te schrijven waar je blij van wordt. Je weet wel, dat gevoel van kerstochtend, voordat je de cadeautjes uit gaat pakken. Of wanneer je favo nummertje gedraaid wordt op de radio. Van welke dingen krijg jij die vibe? Voor Mo was dat onder andere de lach van zijn dochter, een bakkie koffie in de ochtend en het luisteren naar muziek. Op die manier vind je jouw eigen geluk.

“Jouw geluk is er al, je hoeft het alleen nog te zien.”

Na een flink stapeltje afwijzingen binnen te hebben gekregen, kwam mijn eye-opener uiteindelijk na het zien van de RTL Late Night aflevering hierboven. Ik liep dan wel een tijdje rond met een diploma op zak, maar ook met een vastgeroeste overtuiging dat je een baan moest vinden waarvoor je hebt gestudeerd. ‘Want zo hoort het’, vertelde ik mijzelf. ‘Waarom zou je anders vier jaar studeren?’ Eenmaal losgekomen van die gedachten, ontdekte ik dat een startersfunctie in een heel ander veld mij zat als gegoten. Eén ding wist ik wel zeker: creatief bezig zijn is een must. En dat mocht als copywriter. Geef je mij daarnaast – zo af en toe – een flauw woordgrapje, samen met een bakje koffie in de ochtend, dan ben ik dolgelukkig.

🫶

Op zoek naar jouw geluk? Check in!

Check-In is sinds 2021 dé plek in de regio Alkmaar waar jongeren kunnen aankloppen voor ondersteuning en advies rondom werk, studie en geld. Als het even niet zo lekker gaat, dan ben je bij het ons welkom! Wil je een koffietje doen of van gedachten wisselen? Laat dan hieronder je gegevens achter en wij nemen dan met jou contact op.

    Ik ga akkoord met het Privacy Statement

     

    Dit is natuurlijk helemaal gratis!

    Geïnspireerd? Deel het!