1. Home
 2. /
 3. Blog
 4. /
 5. Health
 6. /
 7. Wat verandert er als je 18...

Wat verandert
er als je 18 wordt?

Er verandert behoorlijk wat als je 18 wordt. Eén van deze veranderingen is dat je vanaf dat moment zelf de verantwoordelijkheid krijgt over je eigen geldzaken. Vraag je jezelf af welke andere zaken je nog moet regelen? Hieronder vind je het antwoord.

Belangrijk om te regelen

DigiD aanmaken
Vanaf je 18e moet je een aantal zaken regelen met de overheid. Daarvoor heb je een eigen DigiD nodig. Daarmee log je in op de websites van de overheid.

Zorgverzekering afsluiten
Als je 18 wordt dan ben je niet meer automatisch meeverzekerd bij de zorgverzekering van je ouders.  Je hebt dan een eigen zorgverzekering nodig. Ga eens op zoek naar verzekeraars die een speciaal jongeren- of studentenpakket aanbieden.

Zorgtoeslag aanvragen
Als je een zorgverzekering hebt afgesloten, betaal je maandelijks een bedrag, ook wel premie genoemd. De zorgtoeslag is extra geld dat je kunt aanvragen om te helpen met het betalen van je zorgverzekering.

Je administratie op orde
Vanaf je 18e sluit je zelf contracten af. Het is dan ook belangrijk dat je overzicht hebt over je administratie hebt. Bijvoorbeeld wanneer we  belastingaangifte doen.

Hoe bereid je jezelf voor?

Als je 18 wordt kom je ook meer in contact met instanties. Een zorgverzekering afsluiten en zorgtoeslag aanvragen is misschien nieuw. Dat kan best ingewikkeld zijn. Dan is het goed om dit samen te gaan regelen. Hiervoor kun je bij Check-In terecht. Onze jongerenadviseurs kijken graag met jou mee.

Johan

Check in bij het Jongerenpunt

Als je wat begeleiding nodig hebt op dit gebied, dan kun je kosteloos terecht bij Check-In. Laat snel van je horen via het formulier hieronder:

  Ik ga akkoord met het Privacy Statement

   

  Dit is natuurlijk helemaal gratis!